Naturlig, förnybar, nedbrytningsbar

Merinoullen är 100% naturlig, 100% förnybar, 100% nedbrytningsbar. Av naturen skapad är den en helt cirkulär fiber.

I alla väder och klimat

Merino ull har den utmärkta egenskapen att reglera temperaturen genom att fungera som ett isolerande lager. Ullfiberns krusighet binder luft mellan fibrerna och minskar därmed värmeöverföringen i materialet, vilket ger isoleringseffekt mot både värme och kyla. Ull har ofta ett rykte om sig att bara vara användbart i kallt väder, vilket kommer från att de flesta ullplagg är mycket tjocka och löst stickade vilket ger dem mycket mer luft och därmed ännu högre isolering av kroppsvärmen. De tunna garner vi använder med finstickad kvalitet ger utmärkta året runt plagg.

  • Självrenande

    Ull är självrengörande och har antibakteriella egenskaper då det i ull finns ämnet lanolin som bryter ner illaluktande bakterier. Det förhindrar dålig doft i plagg av ull.

  • Lättskött

    Tack vare sina självrenande egenskaper är ullen lätt att hålla ren och kan torkas och vädras istället för att tvättas. Det ger en lättskött garderob.

  • Andas

    Ull kan absorbera fukt upp till 30% av sin vikt utan att kännas fuktig. Det betyder att ull absorberar fukt från kroppen och dessutom transporterar fukt genom materialet till utsidan. Ull håller dig torr och behaglig.

Ull av kvalitet

Kvalitet på ull mäts främst i två egenskaper, fiberns längd och tjocklek. Fiberns tjocklek mäts i micron och dess värde avgör hur mjuk den känns mot huden, och ju tunnare (=lägre micron-värde) desto mjukare. Det är alltså inte ull som kliar, utan ull av grövre fibrer. Ull från rasen Merino är den ull som har finaste fibrerna. Vi har valt ut några av de finaste kvaliteterna inom Merino, med fibrer i klassen “ultrafine merino” och micronvärde på 15,5. Som jämförelse har en fin cashmere värde på 15-19 micron, och en vanlig merinokvalitet på marknaden ligger på 19,5 och tjockare. Vår merinoull är helt exceptionell i sin mjukhet, glans och fall. 

Se våra material